Το κεφίρ που θα φτιάξεις μόνος/η, εάν το κάνεις σωστά, είναι ανώτερης ποιότητας από αυτό του εμπορίου. Η κατάλληλη ζύμωση είναι ικανή να αυξήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την περιεκτικότητά του σε ευεργετικά βακτήρια.
Τι θα χρειαστείς για 1 μερίδα κεφίρ:
1 πλαστικό σουρωτήρι
1 γυάλινο βαζάκι 500ml
1 μπολ συλλογής του κεφίρ
1 σπάτουλα σιλικόνης ή ένα πλαστικό κουτάλι
1 χωνί
300ml γάλα πλήρες σε λιπαρά κατά προτίμηση κατσικίσιο
30 γρ σπόροι κεφίρ (Η ιδανική αναλογία είναι 1:10, δηλαδή 100γρ. σπόροι κεφίρ για 1 λίτρο γάλα.)
1 γυάλινο μπουκάλι ή ένα βάζο για αποθήκευση στο ψυγείο
Πώς το κάνεις:
Βήμα 1: Στο γυάλινο βάζο τοποθετείς το γάλα μαζί με τα σποράκια του κεφίρ. Μη γεμίσεις μέχρι πάνω το βάζο αλλά να αφήσεις το 1/3 περίπου κενό, ώστε να μπορεί να αναπνέει. Μην ξεχνάς ότι έχουμε να κάνουμε με ζωντανούς μικροοργανισμούς.
Βήμα 2ο: Τοποθετείς το καπάκι χωρίς να το κλείσεις , ώστε να μπορεί να αναπνέει, όπως είπαμε.
Βήμα 3ο: Το αφήνεις σε ένα σκιερό μέρος στον πάγκο της κουζίνας από 12 έως 48 ώρες. Όσο περισσότερο το αφήνεις τόσο πιο θρεπτικό και όξινο γίνεται. Το ιδανικό είναι να το αφήσεις 48 ώρες αποφεύγοντας την επαφή με τον ήλιο.
Βήμα 4ο: Μετά το πέρας των 48 ωρών, παίρνεις το μπολ και το σουρωτήρι και με τη βοήθεια της σπάτουλας, κάνοντας προσεκτικές κινήσεις, ξεχωρίζεις τα σποράκια από το ρόφημα.
Βήμα 5ο: Το ρόφημα που θα συλλέξεις το μεταφέρεις σε ένα δοχείο και το τοποθετείς στο ψυγείο μέχρι να το καταναλώσεις.
Βήμα 6ο: Τα σποράκια τα ξεπλένεις με νερό φίλτρου ή εμφιαλωμένο και τα τοποθετείς εκ νέου μέσα σε γάλα για να φτιάξεις τη νέα μερίδα κεφίρ.
Καθώς ακολουθείς την ίδια διαδικασία ξανά και ξανά, θα παρατηρήσεις ότι τα σποράκια του κεφίρ πολλαπλασιάζονται. Οι επιλογές σου είναι οι εξής:
Μπορείς να φτιάξεις μεγαλύτερη ποσότητα ροφήματος χρησιμοποιώντας τις αναλογίες που έχουμε πει παραπάνω.
Ξεχωρίζεις την ποσότητα που δε χρειάζεσαι και τη χαρίζεις.
Ξεχωρίζεις την ποσότητα που δε χρειάζεσαι και την τοποθετείς σε λίγο γάλα μέσα στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστείς ξανά.
Τι να προσέξεις κατά την παραγωγή
Εάν το ξεχάσεις αρκετές μέρες στη ζύμωση, μπορείς να πετάξεις το ρόφημα, να ξεπλύνεις τα σποράκια και να ξανακάνεις τη διαδικασία από την αρχή.
Τα σποράκια του κεφίρ είναι πολύ ανθεκτικά και δεν χαλάνε εύκολα. Αν χαλάσει θα αποκτήσει ένα σκούρο καφέ χρώμα. Αυτό γίνεται εάν ξεχαστεί πολλές μέρες στη ζύμωση. Σε αυτή την περίπτωση το πετάς και προμηθεύεσαι υγιές.
Κάποιες φορές βγάζει μια καφέ μεμβράνη στην επιφάνειά του κατά τη διάρκεια της ζύμωσης. Την αφαιρείς προσεκτικά γιατί είναι δύσπεπτη και το καταναλώνεις άφοβα.
Τρόποι κατανάλωσης:
Σκέτο.
Είναι ένα πολύ δροσιστικό ρόφημα που μπορεί να καταναλωθεί σαν σνακ στα ενδιάμεσα γεύματα και σε συνδυασμό με κάποιο φρούτο μπορεί να σε κρατήσει χορτάτο μέχρι το κύριο γεύμα.
Σε smoothie.
Ειδικά το καλοκαίρι μπορείς να φτιάξεις δροσιστικά smoothie με βάση το κεφίρ και να προσθέσεις διάφορα φρέσκα φρούτα εποχής. Αν μέσα προσθέσεις και λίγη βρώμη ή το συνδυάσεις με ένα παστέλι, γίνεται ένα πλήρες, θρεπτικό μετα-προπονητικό ελαφρύ γεύμα.
Σε συνδυασμό με φρούτα και δημητριακά.
Μπορείς να το κάνεις όπως εγώ. Προσθέτεις μίγμα δημητριακών, όπως μούσλι ή γκρανόλα, μέλι και φρούτα.
Ως pancakes ή κρέπες. Μπορείς να φτιάξεις τις κρέπες και τα pancakes αντικαθιστώντας το γάλα με κεφίρ.
Ως dressing σε σαλάτες
コメント